El 22 de maig de 1938, diumenge com avui, va tenir lloc l'evasió dels presoners del Fuerte San Cristóbal, a Pamplona. Dels 795 fugats, 207 van morir assassinats en les immediacions del Fuerte i a les poblacions veïnes; 14 més van ser afussellats el 8 de setembre i només 3 van aconseguir travessar la frontera amb França.
La nota oficial de la propaganda feixista, publicada el 17 de juny al Diario de Navarra, obviava els 207 assassinats dient que van resultar morts una part dels que es van enfrontar amb les forces de seguretat, els "rebaixava" a presoners comuns, quan la gran majoria d'ells estava empresonat per pertànyer a organitzacions properes a la coalició del Front Popular (socialistes, anarquistes, comunistes, republicans i nacionalistes) i donava a entendre, mentint descaradament, que va haver-hi recolzament de l'exterior:
Nota oficial (Diario de Navarra, 17/06/1938)
LA EVASIÓN DE LOS PRESOS DE PAMPLONA
La prensa francesa a sueldo de los rojos, con motivo de la evasión del fuerte de Pamplona de una cuarta parte del número de presos allí detenidos, que aprovecharon la benevolencia de los guardianes para dar muerte a uno de ellos y tumultuariamente se echaron al campo, se dedica a forjar fantásticas novelas de difamación contra la España nacional.
De los presos fugados una gran parte se presentaron en seguida, reintegrándose al Fuerte; otra muy importante fue capturada por las fuerzas encargadas de su persecución, siendo muertos en el encuentro una parte de los que se enfrentaron con las fuerzas de Seguridad. Los jueces trabajan activamente para esclarecer la ayuda de armas pasadas por la frontera con destino a los presos fugados, así como para aclarar las actividades de súbditos franceses que en días anteriores parecían haber visitado los caseríos cercanos al Fuerte.
Si voleu saber-ne més, llegiu el reportatge que va publicar El País el 21/10/2007 o mireu el documental "Ezkaba. La gran fuga de las cárceles franquistas", d'Iñaki Alforja.
I perquè la música és una bona manera de fixar ancoratges en la memòria, a continuació el tribut de Barricada als presoners fugats el 22 de maig...
Hola Juancar,
ResponEliminaBon reportatge! Conec aquesta història perquè hi vaig viure uns anys davant del Monte San Cristoba o Ezkaba. La gent de per enllà continua fent-los entendridors homenatges.
Hola Joana,
ResponEliminaGràcies per passar per aquí i per aturar-te a comentar.
És una llàstima que cert episodis negres del passat recent d'aquest país només els coneguin aquells que hi viuen als voltants dels llocs dels fets. Crec que val la pena fer miniapunts [jo no l'anomenaria reportatge ;)] sobre fets que mereixen ser coneguts i recordats perquè les noves generacions no oblidin que la vida va ser molt dura durant massa temps...
Una abraçada.