Traducción / Translation

Moltes gràcies per millorar aquest blog amb les vostres aportacions.
No us talleu gens!


8 de març 2016

En el Dia Internacional de les Dones, un record...

Avui és el Dia Internacional de les Dones, avui es commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, a tots els aspectes de la societat.

Avui és un dia per recordar que encara queda molt per fer en matèria d’igualtat, però també és un dia per recordar algunes dones que han dut a terme feines titàniques que les han fet destacar com a éssers excepcionals entre el gènere humà.


Avui, en un temps en què la crisi dels refugiats és de la més rabiosa actualitat, m’he proposat recordar una dona i la seva obra pel fet que la seva lluita en la atenció a les persones refugiades va suposar una llum en la foscor per a moltes dones a les quals va tocar viure uns temps molt durs.


Avui doncs, vull fer partícip a tothom que vulgui llegir aquestes línies del record d’Elisabeth Eidenbenz, una dona suïssa que entre 1939 i 1944 va fer possible la supervivència de gairebé 600 nenes i nens, fills i filles de dones embarassades que malvivien en la més absoluta penúria dels camps de refugiats de l’exili republicà d’Argelers sur Mer, de Saint-Cyprien i de Ribesaltes. 

 
Eidenbenz va remoure cel i terra per aconseguir que li cedissin l’ús d’un palauet de la ciutat francesa d’Elna, el castell de Bardou, per instal·lar-hi una maternitat on atendre les dones embarassades dels camps de refugiats propers, des d’on, amb el suport de l’Associació d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, fer front a una situació crítica afavorida per la passivitat de l’ajuda social francesa i agreujada per l'ocupació de les tropes nazis.

Per als que fins ara no coneixíeu la història d’Elisabeth Eidenbenz i de la Maternitat d’Elna, us deixo dues recomanacions:

  1. No us perdeu l’obra de teatre “La Maternitat d’Elna” de la qual el Teatre Eòlia de Barcelona ha programat una representació diària fins el proper diumenge 13.
  2. Dediqueu una estona del vostre temps, quan millor us vagi, a veure el documental “El llegat de la maternitat d’Elna” que trobareu a la pàgina de TV3 a la carta.
Nota: és la meva opinió que el documental us agradarà molt més si primer llegiu el meravellós llibre d’Assumpta MontellàLa Maternitat d’Elna”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

M'agradarà conèixer la teva opinió... anima't!