Traducción / Translation

Moltes gràcies per millorar aquest blog amb les vostres aportacions.
No us talleu gens!


15 de maig 2014

[EDO 2014] Les meves notes (7): Conferència: “Compartir coneixement en comunitats de pràctica en desenvolupament internacional”

Sarah Cummings (Knowledge Ecologist – Netherlands)


El desenvolupament internacional és un camp molt important i que abasta múltiples aspectes.

Un ecologista del coneixement és algú que està més interessat en l’ecologia que en l’economia del coneixement, que té una visió més basada en la col·laboració, cooperació, relacions i connexions.

Parla de la plataforma Dgroups, que aglutina un conjunt de comunitats en línia, facilitant l’accés a múltiples canals amb un únic registre. El 50% dels intercanvis es produeixen entre o amb membres de països africans.

El desenvolupament, des del punt de vista econòmic, és una indústria molt potent; a 2012 s’hi van dedicar més de 125.000 milions de dòlars, sense comptar amb països de fora de l’OCDE (com la Xina) ni amb els “nous actors” del desenvolupament (com ara la Fundació Bill & Melinda Gates).

Hi ha una molt gran diversitat professional, una enorme diversitat cultural i lingüística (anglès, espanyol i francès són les grans llengües, però hi intervenen moltes més), una gran diversitat tecnològica, una àmplia diversitat de coneixements múltiples...

Les Comunitats de pràctica (CoP), en tant que grups de persones que interactuen regularment i que intercanvien experiències (i passió), estan també implicades en el món del desenvolupament. Han esdevingut una eina molt utilitzada per les organitzacions que treballen pel desenvolupament i fonamentals per reduir les diferències.

Com a exemple de CoP, presenta la Comunitat per a la Gestió del Coneixement per al Desenvolupament (KM4Dev) i n’explica com s’estructura. A KM4Dev hi ha professionals d’arreu del món que interactuen en línia però també cara a cara. La gestió està basada en el voluntariat, dels quals hi ha un grup principal. Pel que fa a la tecnologia, estan integrats en la plataforma Dgroups, tenen un espai Ning, una wiki i una revista oberta.

Les CoP faciliten l’intercanvi d’informació i de coneixement i la creació d’aquest; milloren la col·laboració, la coordinació i la cooperació; faciliten el contacte entre Nord i Sud; ajuden a superar la fractura digital, tenen impacte a nivell de projectes i programes, però també a nivell local i de les organitzacions.

D’aquestes experiències, les lliçons que poden extreure altres sectors són, entre d’altres:
  • Una plataforma conjunta és més efectiva que fer servir cadascú la seva pròpia
  • Cal ser ambiciosos però no massa ambiciosos
  • Cal parar atenció a la gestió
  • Les CoP funcionen quan hi ha una necessitat d'aprendre
El desenvolupament és un camp important i canviant ple d’aspectes culturals que no es poden deixar de banda. Aquests aspectes, juntament amb els lingüístics, són probablement els que més poden dificultar el treball de les CoP per al desenvolupament.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

M'agradarà conèixer la teva opinió... anima't!